Delaware “Franchise” Vergisinin Ödenmemesi ve Sonuçları

Franchise Vergisi, şirketlerin Delaware’deki işlerini sürdürmek için ödeyecekleri sabit bir ücrettir. Yani kısaca bu yıllık ücrete bir anlamda Delaware’de bir iş sahibi olmanın eyalet  nezdindeki maliyeti de diyebiliriz. Bu vergi, herhangi bir gelir veya şirket faaliyetine göre hesaplanmaz.

Söz konusu meblağ işletmenin faaliyetlerine veya gelirine bağlı olmadığından, belirtildiği gibi, sabit bir tutardır. Bu nedenle, bu yıllık ücret tipik bir harç/vergiden çok şirketin Delaware eyaleti nezdinde itibarını korumak için gerekli olan bir ücrettir.

Bu bağlamda ayrıca, Delaware’de kurulu “Corporation” türü şirketler, şirketin nerede iş yaptığına bakılmaksızın, Yıllık Franchise Vergi Raporu da sunmalıdırlar.

Delaware’de kurulmuş ancak Delaware’de iş yapmayan şirketler, kurumlar vergisine tabi değildir ancak Franchise Vergisi ödemek zorundadır.

Bu ücretin ödenmemesi ve diğer tali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, Delaware Şirketler Departmanı, Delaware Franchise Verginizi ödemediğiniz ve aktif bir Kayıtlı Temsilciyi bulundurmadığınız sürece şirketinizi geçersiz kılacak veya iptal edecektir. Ek olarak, Delaware Corporation, LP veya LLC’niz için bir Franchise Vergisi ödemesini kaçırırsanız veya Delaware Corporation Yıllık Raporunu dosyalamazsanız, bu her zaman Delaware Şirketler Bölümünün kayıtlarında yer alacaktır. Dolayısıyla, birisi şirketinizi araştırırsa, şirketin geçmişinde kaçırılmış Franchise Vergisi ödemesini görecektir. Bu durum, potansiyel yatırımcılar için çekici olmayabilir.

Ayrıca, Delaware Franchise Verginizi LLC / LP için art arda üç yıl (Delaware Corporation için iki ardışık yıl için) ödemezseniz, Delaware Eyaleti şirketinizi feshedecektir.

 

Sonuç olarak, franchise vergisini ödemezseniz ve / veya vergi raporunu sunmazsanız, şirketiniz artık eyalet nezdinde iyi durumda (good standing) olmayacak ve bu da işinizi uzun vadede etkileyecektir.