Amerika’da Şirket Kurduktan Sonra Amerika’ya Yerleşme Süreci

ABD’de yeni bir şirket kurduktan sonra işler yolunda gitmeye başlayınca bir sonraki adım Amerika’da oturum almak ya da Amerika’ya yerleşmek oluyor.Amerika’da iş kurarken başvurulabilecek en yaygın iki vize türü L-1 ve E-2 vizeleridir. Bu iki vize de “göçmen olmayan” statüde ABD’de bulunma hakkı verir ve genellikle 2 ya da 3 yıllık bir süre için izni kapsar. Fakat her iki yılda bir yenilenebilme imkanları vardır.

L1 & E-2 VİZELERİ ARASINDA SEÇİM YAPMAK

Her iki vize türünü de birbirinden ayıran önemli farklar vardır. En başta, L-1 ve E-2 için başvuru kriterleri farklıdır; ancak bu vizelerin her ikisine birden başvurmaya uygun durumda da olabilirsiniz. Bu durumda hangi vizenin sağladığı kolaylıklar size daha uygun ve hangi vize için başvuru süreci daha pratik, bunları değerlendirmeniz gerekecektir.

L-1 Vizesi

L-1 Vizesine Başvuru Gereklilikleri

Bu vize türüne çoğunlukla eğer ABD’de de merkezi olan bir şirket tarafından, son 3 yıllık süre içerisinde en az 1 yılını yurt dışında geçirmiş olmak şartıyla, ABD’deki merkezde çalıştırılmak üzere transfer edildiğinizde ve şirket de bu durum için size sponsor olduğunda başvurulur. ABD’ye transfer edilen kişinin yönetim kademelerinden birinde yer alması da gerekmektedir.

Örneğin şu tip bir durum L-1 vizesi için en tipik tanımı oluşturacaktır: Türkiye’de iş yapan örneğin bir yazılım firması, ABD pazarına açılmak için Delaware’de bir şirket kurduğunda ve yeni bir ofis açtığında, burada çalışan yönetim kademesindeki kişiler de ABD’ye şirketle birlikte transfer edilebilir. Bu durumda vizeyi almak da oldukça kolay olacaktır; zira şirketin Amerika ayağının da bir yönetime ihtiyacı olacaktır.

Ancak diyelim ki söz konusu olan çok çalışanlı bir şirket değil de bireysel bir girişimci. Bu durumda L-1 vizesi yerine E-2’nin tercih edilmesi daha mantıklı olacaktır. Aslında yapılan iş hali hazırda Türkiye’de (ya da ABD dışında herhangi bir ülkede) var olan bir şirketle ilişkili bir şekilde yürütülecekse bile, işi yapacak olan kişi bireysel bir girişimci olduğundan, E-2 vizesinin daha uzun süreli oturum hakkı tanıması onu bu durumda daha cazip hale getirmektedir.

L-1 vizesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, “yönetici” kelimesinin hukuki karşılığının nasıl olduğudur. Bu sıfat söz konusu vize almak olduğunda normalde anlaşıldığından daha dar kapsamlı bir anlama işaret eder. Burada belirleyici olan, pozisyonda bulunan kişinin hak, sorumluluk ve yükümlülükleridir.

Yine L-1 vizesiyle ilgili dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli durum da ABD dışında kurulmuş olan asıl şirketin bir yandan faaliyetlerine devam etmesi gerektiğidir.

 

L-1 Vizesinin Avantajları

Her iki vizeye başvuru için de uygun olunsa bile, L-1 vizesinin E-2’ye göre avantajlı olduğu noktalar vardır.

  • Bu vize ile ABD’de 3 yıl kalınabilir; ardından vizenin ikişer yıllık periyotlar halinde yenilenmesi mümkündür. Fakat yönetici pozisyonundaki bu kişiler için L-1 vizesiyle maksimum ABD’de kalma dönemi 7 yıl olarak belirlenmiştir.
  • L-2 vizesiyle, kişilerin eşleri ve çocukları da ABD’de onlara eşlik edebilir; ancak bu kişilerin eşlerine ABD’de çalışma izni verilmemektedir. Bu durumda, eğer eşin de çalışması önem taşıyorsa, E-2 vizesi için başvuruda bulunmak daha iyi olacaktır. (Elbette koşullar karşılanıyorsa)
  • L-1 vizesinin en avantajlı özelliği, bu vizenin ‘çift niyetli’ bize vize olarak kabul edilmesidir. L-1 vizesi sahibi olan kişiler ABD’de bulundukları süre boyunca Yeşil Kart sahibi olmak için de başvuruda bulunabilirler. Bu E-2 vizesi için geçerli bir durum değildir.

 

L-1 Vizesine Başvuru Yöntemi

1.Adım: Şirketin Çalışanına Sponsor Olması

Bu vizeye başvurabilmek için öncelikle çalışanlarını transfer edecek olan şirketin ABD Vatandaşlık ve Göçmen İdaresi’nden (USCIS) bu işleme dair onaylatılmış bir dilekçe alması gerekir. Bu dilekçe, Form I-129 doldurularak hazırlanır. Ardından şirket bu belgeyi USCIS nezdinde onaylatır ve vizeye başvuruda bulunacak kişi bu belgeyi vize başvurusu esnasında kullanır.

Form I-129’a ulaşmak için tıklayınız. Bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

2.Adım: Online Vize Başvurusunun Yapılması

USCIS’in başvuruyu kabul etmesinin ardından, vize için başvuracak olan kişiler internet üzerinden Form DS-160’ı doldurarak vize başvurularına başlarlar.

Bu başvuru aşamasının içerisinde, başvuranların kendilerine ait dijital formatta bir fotoğrafı yüklemeleri gerekecektir. Kriterlere uygun olan bu fotoğrafın önceden edinilmesi unutulmamalıdır. Bu fotoğrafın nasıl olacağına ilişkin bilgiler ve fotoğrafı düzenlemek için “Photo Tool” ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait bu sayfada yer almaktadır.

Online başvuru tamamlandıktan sonra sağlanan “onay belgesi” ile birlikte uygun ABD temsilciliğine vize mülakatı için başvuruda bulunulur.Bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

3.Adım: Vize Mülakatı için Hazırlık

Vize mülakatları 14 – 79 yaş aralığındaki herkes için mecburi bir işlemdir.

Vize başvurularının vatandaşı olunan ülkeden yapılması gerekir. Bu durumda Türkiye için, ABD temsilciliklerinin siteleri ziyaret edilerek, hangi temsilciliğin hangi bölgelerden sorumlu olduğu belirlenmeli ve ona göre mülakat için başvuruda bulunulmalıdır.

Bu vize başvurusu için şu an ödenmesi gereken ücret $190 olarak belirlenmiştir. Bu ödemeye ait makbuz mülakat için temsilciliğe gidildiğinde istenilen belgeler arasında talep edilecektir.

Mülakat için temsilciliğe gidilirken, vize için istenilen dokümanların tümü önceden hazırlanmalıdır.

 

4.Adım: Mülakat Aşaması

Mülakat boyunca bir konsolosluk görevlisi çeşitli sorularla başvuran kişinin vizeyi almaya uygun olup olmadığını ölçmeye çalışır. Bu durumda vizeye dair her şey artık o kişinin kararına bağlıdır; dolayısıyla mülakat boyunca takınılacak tavır, söylenecek sözler ve tutarlılık çok önemlidir. Herhangi bir şüpheli ifade (istenmeden bile yapılmış olsa) vize başvurusunun onaylanmamasına sebep olabilir.

Mülakat öncesine herkesin parmak izleri alınmaktadır. Mülakatın sonundaysa çoğunlukla konsolosluk görevlisi kişi vizenin onaylanıp onaylanmadığını derhal başvuran kişiye bildirir. Eğer yapılması gereken başka bir işlem varsa da bu konuda başvuranları bilgilendirir.

Vizenin onaylanması halinde konsolosluk görevlisi kişi ortalama bir zaman vererek vizenin ne zaman hazır olacağını söyleyebilir; ancak istenildiği halde vizenin durumu internet üzerinden de kontrol edilebilir. Amerika vizenizin durumunu öğrenmek için tıklayınız.

Vize onaylandığı zaman vizeyi almaya hak kazanan kişilerin bu işlemin tamamlanabilmesi için bir ücret daha ödemesi gerekir. Bu miktar ülkeden ülkeye değişmektedir.

 

E-2 Vizesi

E-2 Vizesine Başvuru Gereklilikleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin yatırım anlaşması yapmış olduğu ülkelerin vatandaşları E-1 ve E-2 vizeleri için başvuruda bulunabilirler. Türkiye bu anlaşmalardan birine 1933 yılından beri taraftır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları diğer koşulları sağladıklarında E-2 vizesi için başvurabilirler.

Bu vizeye başvuruda bulunmak için, vize talep eden kişilerin ABD’de değerli bir girişimle yatırım yapmaları gerekir. Herhangi bir alt yatırım limiti olmamasına rağmen, bu vizeye başvuruda bulunabilmek için önemli bir miktarda varlığın ve yatırımın riske edildiği bir girişimde bulunulduğuna yetkili makamlar ikna edilmelidir. E-2 vizesi bu anlamda “girişimcilik” veya “start-up” vizesine en yakın olan vizedir.

Aynı zamanda yapılan girişimden elde edilecek kârın ABD’de geçinmeye yetecek kadar mali altyapı sağlaması da vizenin alınması için önem taşır.

Vizeye başvururken bahsi geçen yatırım hali hazırda var olan bir şirketin ABD’ye taşınmasıdır. Burada da vizeye bireysel olarak başvuruda bulunan kişinin bu şirketin sahibi ya da en az %50 hissedarı olması gerekir.

Eğer başvuruda bulunacak kişi çalıştığı şirkete sahip değilse veya belirtilen oranda şirkette hissesi yoksa L-1 vizesi için başvuruda bulunmak daha doğru olacaktır.

 

E-2 Vizesinin Temel Özellikleri

E-2 vizesinin L-1 vizesine göre kimi avantajları bulunmaktadır. Vize almak isteyenler, her iki vizeyi almaya uygun olsalar dahi bu farkları göz önünde bulundurmalıdırlar.

  • E-2 vizesi, başvuran kişiler serbest çalışan olduklarında veya kendi işlerinin sahibi olduklarında alınabilecek de bir vizedir. L-1’den onu ayıran en temel özelliğiyse sınırsız uzatma imkânı bulunmasıdır. Ancak L-1 vizesiyle Yeşil Kart için başvuruda bulunulabiliyorken, E-2 vizesinde Yeşil Kart başvurusunun yolu kapalıdır. Dolayısıyla nihayetinde ABD vatandaşlığı kazanmak arzulanıyorsa L-1 vizesi doğru seçimdir.
  • Bu vize edinildiğinde, ABD’de kuracağınız işle ilgili orada bulunmanızı gerektirecek durum bitse dahi, ülkenize dönmenizle ilgili herhangi bir mecburiyet yoktur.
  • Bu vizeyi alan kişilerin eşleri ve çocukları da kendileriyle birlikte ABD’ye gelebilirler. L-1 vizesinden farklı olarak, E-2 vizesine sahip olan kişilerin eşlerine çalışma izni verilmektedir.
  • Verilen ilk vize 5 yıl geçerliliğe sahiptir ve istenildiği kadar yeniden başvuru yapılıp uzatılabilir. Uzatmalar ikişer yıllık periyotlar için yapılmaktadır. Ancak bu süre boyunca ABD’de yalnızca ilk etapta başvurulan iş için çalışılabilir.

 

E-2 Vizesine Başvuru Yöntemi

Tıpkı L-1 vizesinde olduğu gibi bu vize için de ilk etapta online vize başvurusu yapılması gerekecektir. Aslında bu işlem tüm vizeler için geçerlidir.

E-2 vizesinde, L-1’den farklı olarak USCIS nezdinde bir sponsorluk dilekçesinin beyanı gerekmez.

Başvurunun şekline dair bilgiler L-1 vizesine ait bölümde anlatıldığı şekliyle aynıdır. Farklı olan şeylerden en önemlisi, E-2 vizesi için yatırılacak ücret $205 dolarak belirlenmiştir.


Amerika’da şirket kurmak için başvuru formumuzu doldurabilir ya da herhangi bir sorunuz varsa bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz